Uncategorized @bs

Priznanje “Heroj Nacije”

Ambasada USA u Sarajevu u saradnji sa USAID za ljubilarnu 25. godišnjicu saradnje sa Bosnom i Hercegovinom organizovalo je svečanost u USA ambasadi. Tom prilikom osnivaču kompanije SU-AD, Suadu Bešliću ambasador Eric Nelson dodijelilo je priznanje “Heroj nacije”.

Ovakvo priznanje od strane najveće svijetske sile dalo je vjetar u leđa za nastavak ispisivanja naše zajedničke priče.

Suad Bešlić je rođen u Kalesiji. Nakon rata obrazovao se u Njemačkoj, a nakon zav

Suad Bešlić se vratio iz Njemačke u svoju zemlju Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi započeo lokalno preduzeće koje proizvodi vatrogasna vozila za izvoz u Njemačku i druga svjetska tržišta. Svojim povratkom vratio je nadu mladim ljudima u gradu Živinice.
“Mi proizvodimo sofisticirana vatrogasna vozila po želji kupca i jedna smo od četiri takve firme u svijetu“, istaknuo je Suad prilikom dodjele priznanja.

Devet godina je radio u jednoj firmi na preciznoj mehanici na CNC operatorima gdje se povrijedio.

“I to je bila moja prekretnica u mom životu. Otišao sam na tri godine studija. Sav uložen novac koji sam uštedio dao sam za školu i završio”, prisjeća se Suad.

Nakon završetka studija, Suad je dobio priliku da stažira u kompaniji Lentner. Proizvodi Lentnera su specijalizirane strukture za vatrogasna vozila koje se ugrađuju u kamione MAN-a, Mercedesa, Unimark, Skanije, Volvo i mnoge druge.
Poznati su po najboljoj iskorištenosti prostora, najkvalitetnijeim pumpama za gašenje požara, te modifikaciji svih šasija i električnom i radio opremom. Vrlo brzo Suad je postao prepoznatljiv kao konstruktor koji je unio brojne inovacije i prijedloge za unapređenje.

“Prekretnica za mene bila je suza majke koju sam sreo u Kalesiji“, prisjeća se Bešlić.
U potrazi za radnicima u Bosni za svog poslodavca u Njemačkoj, sreo je majku jednog od tih mladića koji je trebao otići na obuku u Njemačku.
“Ako moje dijete ode, da li će i njegova žena i moji unuci otići?”, pitala je ona.
Pomisao da je u njenim očima on razdvajao jednu porodicu od svoje domovine, proganjala ga je čitav put do Minhena, gdje je tada živio.
Nakon ovog događaja, 2015. Godine u gradu Živinice otvorio je kompaniju i zaposlio je 25 lokalnih radnika. Zaposleni, čija prosječna starost iznosi 21 godina, prolaze kroz redovnu obuku, kako internu u kompaniji u BiH tako i u Njemačkoj, a firma održava standarde rada sa konkurentnim platama koje se plaćaju na vrijeme, slobodnim vikendom i 40-satnim radnim sedmicama.

Suad svoju priču širi dalje. Priča o uspjehu kompanije SU-AD d.o.o. ide mnogo dalje od Živinica i Bosne i Hercegovine, i primjer je i drugim stranim investitorima kao i građanima Bosne i Hercegovine u dijaspori. 

Related Posts